2022-10-20 12:15Pressmeddelande

Wermland Opera har utsett en tonsättare i residens

Tebogo MonnakgotlaTebogo Monnakgotla

Under säsongen 2023-24 kommer Tebogo Monnakgotla bli Wermland Operas Tonsättare i residens. Som innehavare av denna befattning kommer hon vara knuten till huset och främst Wermladn Operas orkester. Under säsongen beställer Wermland Opera ett kortare verk för orkester att framföra hösten 2023 samt en solokonsert för någon eller några av orkesterns medlemmar för våren 2024.

 

Tebogo säger själv om uppdraget:
Jag känner mig oerhörd hedrad och stolt över att få vara hustonsättare och ser fram emot att träffa orkestern. Under förra säsongen var jag hustonsättare i Jönköping och det var så intressant att se att musikerna med tiden blev så snabba på att lära sig mina verk, att de förstod mitt tonspråk, liksom jag lärde känna dem och deras spelsätt. Ser fram emot att få skapa en liknande relation med Wermlandsoperans orkester!

 

Om Tebogo Mannakgotla:

”Tebogo är en av landets främsta unga tonsättare”

Ur DN:s recension av kortoperan Jean-Joseph, uruppförd på Kungliga Operan i Stockholm.

Tebogo Monnakgotlas karriär tog fart redan då hon som student på Musikhögskolan när hennes verk Bambu i Björkars språk blev ett av de utvalda i European broadcasting unions kompositionstävling i nutida musik. Senare

samma år blev hon vald till Sveriges Radios hustonsättare.

 

Monnakgotla är internationellt efterfrågad. Hon är bland annat aktuell med kompositioner för the Grant Park Festival i Chicago med ett stycke för Marina Piccinini, flöjt och Andreas Haefliger, piano samt med ett stycke för BBC:s symfoniorkester och violinisten Johan Dalene.

Tebogo Monnakgotla är född och uppvuxen i Uppsala. Vid 10 års ålder började hon spela cello på

stadens kulturskola. Efter utbildning i komposition och cello vid Musikhögskolan i Piteå fortsatte hon

1999 sina studier vid Kungliga Musikhögskolan, där hon tog examen 2006.

Hon har mestadels komponerat orkester- och kammarmusik men har på senare tid fokuserat på

opera. Bland annat med sina senaste stycken Jean-Joseph, komponerad för Kungliga Operan samt

med operan Zebran som sattes upp i Vadstena Akademin sommaren 2021. Hon har även komponerat

en saxofonkonsert för Johannes Thorell, vilken var ett beställningsverk av fyra svenska orkestrar.

Tebogo Monnakgotla är speciellt förtjust i att använda poesi i sin musik och detta har lett till ett långt

samarbete med poeten Li Li. Hon har också arbetat med poesi av den brasilianske poeten Oliveira

Silveira samt Jean-Joseph Ravearivelo från Madagaskar med flera.


Om Wermland Opera

Wermland Operas huvuduppdrag är att förse värmlänningar och tillresande med våra tre grundstenar opera-/musikal- och orkesterproduktioner. Vi står som garanter för att våra sceniska och musikaliska framträdanden ska hålla högsta konstnärliga kvalitet. Wermland Opera grundades 1975. Idag har vi 66 fasta tjänster och ger även arbetstillfällen till många frilansartister. Det finns tre fast anställda sångare, en sångare på långtidskontrakt och en orkester som består av 34 tillsvidaretjänster samt teatertekniker i skilda yrkeskategorier. Stora scenen finns på Karlstads Teater, där även biljettkassan finns. De större opera- och musikalföreställningarna spelas där tillsammans med kammarmusikkonserterna Klassisk lördag och olika produktioner inom vår produktionsgren Kultur och Hälsa. 2011 fick teaterbyggnaden, från 1893, en betydande till- och ombyggnad av personal- och scenutrymmen. I Karlstads gamla Spinneri har Wermland Opera huserat sedan 1994. Här finns nu plats för Lilla scenen, som rymmer 240 besökare, repetitionslokaler för såväl sångare som orkester, tillverkande verkstäder samt administration. Wermland Operas orkester ger Stora konsertserien och andra konserter på Karlstad CCC.


Kontaktpersoner

Pernilla Eduard
Marknadschef
Pernilla Eduard