2021-06-24 08:50Pressmeddelande

Kjell Englund ny operachef på Wermland Opera

Kjell Englund, tillträdande opera- och orkesterchef på Wermland OperaKjell Englund, tillträdande opera- och orkesterchef på Wermland Opera

Wermland Opera har rekryterat Kjell Englund som ny opera- och orkesterchef. Han tillträder den 1 januari 2022 för ett femårigt förordnande. Englund efterträder Ole Wiggo Bang, vilken varit operachef på Wermland Opera sedan 1982, med uppehåll 1993 – 2003, då Hans Hiort satt på posten.

 

Wermland Opera producerar ett brett urval av opera-, musikal- och orkesterproduktioner av hög konstnärlig kvalitet. Man har rykte om sig att vara nyskapande och djärv, både i verkval och utförande. Inom både opera och musikal presenterar Wermland Opera ofta Sverige- och Nordenpremiärer, men framför även klassiska verk.

 

Operahuset har ca 70 fast anställda, varav sex sångare och 34 musiker i Wermland Operas orkester. Därutöver anställs årligen ett stort antal frilansande musiker och sångare på kortare kontrakt.

 

I Kjell Englunds uppdrag ingår att främja opera- musikal- och orkesterverksamheten och därmed fortsätta och utveckla den plattform som Wermland Opera står på idag. Han kommer att ha konstnärligt ansvar för hela verksamheten samt leda personalen i det dagliga arbetet.

 

I Kjell Englund får Wermland Opera en konstnärlig ledare med brett kunnande inom opera, musikal och västerländsk konstmusik. Han är en inspirerande, erfaren och kunnig ledare som kan föra Wermland Operas tradition vidare och kommer kunna utveckla såväl den konstnärliga inriktningen som personalen. Med sin kommunikativa och inkluderande ledarstil tror vi att han ska kunna bli en fin efterföljare till Ole Wiggo Bang, säger styrelsens ordförande Leif Sandberg.

 

Kjell Englund har lång yrkeserfarenhet och har bland annat varit biträdande produktionschef vid The Banff Centre, Theatre Arts i Kanada och musik- och operachef för Norrbottensmusiken. 2009–2018 var Englund vd och konstnärlig ledare för Norrlandsoperan i Umeå där en av höjdpunkterna var Kulturhuvudstadsåret 2014.

 

Kjell Englund sitter sedan 2017 i Kulturrådets styrelse. Bland tidigare och pågående jurymedlemskap kan nämnas Nano Opera Competition i Moskva, Armel Opera Competition i Budapest, Fedora Rolf Lieberman Prize for Opera, Paris, Musikförläggarnas pris och Grammisjuryn.

Nu lämnar han sin tjänst som koordinator vid NMD (Norrlands Nätverk för Musikteater och Dans) för att ta sig an uppgiften som opera- och orkesterchef i Karlstad.

 

– Jag är både stolt och hedrad över att få detta förtroende. Jag vill verka för att Wermland Opera ska utvecklas som kulturellt kraftcentrum där kvalitet, konstnärligt mod och arbetsglädje genomsyrar verksamheten. Jag ska göra allt jag kan för att skapa möjligheter att begeistra och beröra vår publik och ser fram emot att tillsammans med personal och styrelse leda Wermland Opera in i framtiden.

 

 Om Wermland Opera

Wermland Operas huvuduppdrag är att förse värmlänningar och tillresande med våra tre grundstenar opera-/musikal- och orkesterproduktioner. Vi står som garanter för att våra sceniska och musikaliska framträdanden ska hålla högsta konstnärliga kvalitet. Wermland Opera grundades 1975. Idag har vi 66 fasta tjänster och ger även arbetstillfällen till många frilansartister. Det finns tre fast anställda sångare, en sångare på långtidskontrakt och en orkester som består av 34 tillsvidaretjänster samt teatertekniker i skilda yrkeskategorier. Stora scenen finns på Karlstads Teater, där även biljettkassan finns. De större opera- och musikalföreställningarna spelas där tillsammans med kammarmusikkonserterna Klassisk lördag och olika produktioner inom vår produktionsgren Kultur och Hälsa. 2011 fick teaterbyggnaden, från 1893, en betydande till- och ombyggnad av personal- och scenutrymmen. I Karlstads gamla Spinneri har Wermland Opera huserat sedan 1994. Här finns nu plats för Lilla scenen, som rymmer 240 besökare, repetitionslokaler för såväl sångare som orkester, tillverkande verkstäder samt administration. Wermland Operas orkester ger Stora konsertserien och andra konserter på Karlstad CCC.


Kontaktpersoner

Pernilla Eduard
Marknadschef
Pernilla Eduard